Zelf Ketjap maken

Zelf Ketjap Maken

Zelf ketjap maken is helemaal niet moeilijk.Hoewel bijna niemand dit maakt.

Het is natuurlijk zo vanzelfsprekend, vooral als je in Nederland bent. Je loopt eventjes naar de supermarkt, en je koopt een flesje ketjap.

Ketjap is echter ook heel makkelijk om zelf te maken, waarbij je zelfs nog invloed hebt op de hoeveelheid die je wilt maken, en natuurlijk op de hoeveelheid suiker, hoewel de ketjap natuurlijk wel gewoon zoet moet zijn.

Recept zelf ketjap maken

Om zelf ketjap te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

Gang Bijgerecht
Keuken Indisch
Keyword ketjap maken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 25 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 293 kcal

Ingrediënten

 • 100 Milliliter Sojasaus
 • 75 Milliliter Melasse, of rietsuiker. Palmsuiker is ook goed
 • 2 Schijven Gember
 • 1 Teentje Knoflook
 • 1 Rode chilipeper, bij voorkeur een verse, hoewel een gedroogde rode peper ook goed kan. Bij een grote peper heb je slechts de helft nodig.
 • 1 Steranijs, afhankelijk van de grootte en natuurlijk jouw smaak.

Bereiding

 1. Maak de knoflook schoon en hak deze fijn.

 2. Snij de gemberwortel in kleine reepjes, plet de knoflookteen, of hak deze klein, snij de chilipeper heel fijn. Doe alles inclusief de steranijs bij elkaar, en meng dit goed door elkaar.

 3. Voor de duidelijkheid, heb je melasse dan kun je deze naar smaak gebruiken, tussen 50 en 100 ml. Heb je rietsuiker dan kun je dezelfde hoeveelheid nemen, alleen dan in gram gemeten.

 4. Zet een pan op het vuur, en doe hierin alle ingrediënten. Plaats de pan op een laag vuur.

 5. Als het begint te koken, ongeveer 10 minuten op het laagste vuur laten inkoken, totdat een stroperige massa ontstaat. Roer het regelmatig door, want als het aanbrandt kun je het weggooien en moet je overnieuw beginnen. De rietsuiker zal op dat moment namelijk bitter gaan smaken. Palmsuiker is daarom beter om te gebruiken, omdat het zoeter blijft. Helemaal niet laten aanbranden is nog beter.

 6. Zeef het geheel, zodat alle grotere stukken er uit zijn. Het beste kun je de ketjap in de koelkast bewaren.

Zelf ketjap maken


By
Published:
Receipes summary:Zelf ketjap maken is helemaal niet moeilijk.Hoewel bijna niemand dit maakt.
Receipes Totaltime:25 Minuten
Nutrition:293 Kcal
Ingredients: Thinly-sliced Sojasaus
Price: 124 Milliliter

Directions:
Zelf ketjap maken is helemaal niet moeilijk.Hoewel bijna niemand dit maakt. Het is natuurlijk zo vanzelfsprekend, vooral als je in Nederland bent. Je loopt eventjes naar de supermarkt, en je koopt een flesje ketjap. Ketjap is echter ook heel makkelijk om zelf te maken, waarbij je zelfs nog invloed hebt op de hoeveelheid die je wilt maken, en natuurlijk op de hoeveelheid suiker, hoewel de ketjap natuurlijk wel gewoon zoet moet zijn. Dit heb je nodig voor Ketjap Om zelf ketjap te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: 100 ml sojasaus. 50 tot 100 ml melasse, of rietsuiker. Palmsuiker is ook goed. 2 Schijven Gember. Teentje knoflook, geplet of fijn gehakt. Rode chilipeper, bij voorkeur een verse, hoewel een gedroogde rode peper ook goed kan. Bij een grote peper heb je slechts de helft nodig. 1 – 2 steranijs, afhankelijk van de grootte en natuurlijk jouw smaak. Zo maak je het Snij de gemberwortel in kleine reepjes, plet de knoflookteen, of hak deze klein, snij de chilipeper heel fijn. Doe alles inclusief de steranijs bij elkaar, en meng dit goed door elkaar. Voor de duidelijkheid, heb je melasse dan kun je deze naar smaak gebruiken, tussen 50 en 100 ml. Heb je rietsuiker dan kun je dezelfde hoeveelheid nemen, alleen dan in gram gemeten. Zet een pan op het vuur, en doe hierin alle ingrediënten. Plaats de pan op een laag vuur. Als het begint te koken, ongeveer 10 minuten op het laagste vuur laten inkoken, totdat een stroperige massa ontstaat. Roer het regelmatig door, want als het aanbrandt kun je het weggooien en moet je overnieuw beginnen. De rietsuiker zal op dat moment namelijk bitter gaan smaken. Palmsuiker is daarom beter om te gebruiken, omdat het zoeter blijft. Helemaal niet laten aanbranden is nog beter. Zeef het geheel, zodat alle grotere stukken er uit zijn. Het beste kun je de ketjap in de koelkast bewaren. ...